زوم اپتيكال چيست؟

۷۵ بازديد

زوم اپتيكال چيست؟

زوم به معناي ساده بزرگ ديدن سوژه در يك قاب است. زوم در دو نوع زوم اپتيكال و زوم ديجيتال وجود دارد كه هر يك براي كاربري هاي متفاوت مورد استفاده قرار مي گيرند. بزرگنمايي لنز يا همان zoom تابعي از فاصله كانوني و ميدان ديد حاصل از آن است. هرچه فاصله كانوني طولاني تر باشد ميدان ديد كوچكتر است. در هر دو نوع ZOOM فاصله كانوني از اهميت ويژه ايي برخوردار است اما هنگام خريد اكثر كاربران به آن توجه نمي كنند.

زوم اپتيكال چيست؟

زوم اپتيكال زماني اتفاق مي افتد كه اجسام دورتر را بدون كاهش كيفيت بزرگنمايي مي كند. در Optical zoom عناصر داخل لنز حركت مي كنند تا فاصله كانوني را كاهش و افزايش دهند. با كاهش فاصله كانوني ميدان ديد وسيع تر خواهد شد و جزئيات درون تصوير كمتر ديده مي شوند. تنها دوربين هايي با لنز متغير مي توانند از Optical zoom پشتيباني كنند. در كاتالوگ دوربين مداربسته اين زوم را با ضريب X نمايش مي دهند. به عنوان مثال 20X به معني اين است كه دوربين مي تواند تا 20 برابر بر روي سوژه زوم كند. زماني كه از Optical zoom استفاده مي كنيد ديدتان محدود مي شود اما جزئيات بيشتري را بدون افت كيفيت مي بينيد.

به عنوان مثال تلسكوب مبتني بر زوم اپتيكال عمل مي كند. در صورتي كه با كمك تلسكوب به ماه نگاه كنيد آن را در اندازه بزرگتري مي بينيد. با استفاده از زوم اپتيكال بدون كاهش كيفيت اجسام را بزرگتر و با وضوحي قابل قبول مي بينيد.

مزايا و معايب زوم اپتيكال چيست؟

  • مزايا : جزئيات را با وضوح بالا نمايش مي دهد.
  • معايب : بعد از ثبت تصوير امكان زوم اپتيكال وجود نخواهد داشت. زاويه ديد در Optical zoom محدود خواهد بود.

كاربرد زوم اپتيكال چيست؟

رايج ترين كاربرد زوم اپتيكال براي دوربين هاي مداربسته جاده ها است. اگر دوربين مداربسته جاده به زوم اپتيكال مجهز باشد مي تواند به سادگي پلاك خودرو را با وضوح قابل قبولي در حركت ثبت كند.زوم اپتيكال براي كارخانه ها، مترو، خيبان هاي پر رفت و آمد و… مورد استفاده قرار مي گيرد و مي تواند با زوم بر روي سوژه هاي مختلف تصاوير شفاف و واضحي را ثبت كند.

زوم ديجيتال چيست

در زوم ديجيتال قسمتي از تصوير كه قصد بزرگنمايي آن را داريد بريده مي شود و سپس با اضافه كردن پيكسل عكس را بزرگ مي كند. زوم ديجيتال كيفيت تصوير را به شدت كاهش مي دهد و جزئيات در آن به وضوح قابل مشاهده نيست. ZOOM ديجيتال تصاوير را بزرگ مي كند بدون آنكه اطلاعات بيشتري در تصوير ثبت شود. در صورتي كه جزئيات از اهميت ويژه ايي براي شما برخوردارند زوم ديجيتال گزينه مناسبي نخواهد بود.

كاربرد زوم ديجيتال چيست؟

پيشنهاد مي كنيم اگر مجبور به استفاده از زوم ديجيتال شديد هم از زوم ديجيتال دوربين مداربسته استفاده نكنيد زيرا به شدت كيفيت تصوير را پايين ميارد. مي توانيد از نرم افزارهاي موجود براي بزرگنمايي تصوير استفاده كنيد كه به مراتب كم تر از زوم ديجيتال دوربين تصوير را تار و بي كيفيت مي كنند.

تفاوت زوم اپتيكال و ديجيتال

اگر جزئيات تصوير براي شما مهم است بهتر است از زوم ديجيتال استفاده نكنيد و به دنبال زوم اپتيكال باشيد. زوم اپتيكال براي تصاوير Live مورد استفاده قرار مي گيرد و مي توانيد به صورت لحظه اي بر روي تصاوير زوم كنيد اما زوم ديجيتال مخصوص تصاويري است كه از پيش ثبت شده اند. اگر مي خواهيد به صورت دقيق بر روي سوژه هاي درون تصوير زوم كنيد بهتر است به سراغ زوم اپتيكال برويد تا بتوانيد بدون افت كيفيت بر روي سوژه زوم كنيد.

زوم اپتيكال شكل واقعي زوم است و زوم ديجيتال به نوبه ايي تصوير را برش مي دهد و سپس بزرگنمايي مي كند. در Optical zoom با انجام بزرگنمايي كيفيت و رزولوشن تصوير تقريباً بدون تغير باقي خواهد ماند و اما در زوم ديجيتال گويي تصوير كشيده شده است و در واقع هرچقدر بيشتر بزرگنمايي داشته باشيد رزولوشن تصوير كمتر است. نتايج به دست آمده از زوم ديجيتال اصلاً قابل قبول نيست و بهتر است حد الامكان از Optical zoom استفاده كنيد.

به عنوان مثال براي ديدن ماه از تلسكوب استفاده مي شود كه تلسكوب نيز به نوعي زوم اپتيكال مجهز است. براي بزرگنمايي تصوير در برنامه فتوشاپ از زوم ديجيتال استفاده مي شود.

زوم با استفاده از فواصل كانوني مختلف

يكي از ويژگي هاي مهم براي زوم دوربين مداربسته، فاصله كانوني آن است. فاصله كانوني لنز تعيين كننده عمق تصوير است. فاصله كانوني برحسب ميلي متر بيان مي شود. هرچه عدد فاصله كانوني بر حسب ميلي متر بيشتر باشد عمق تصوير نيز بيشتر خواهد بود و امكان زوم بيشتري نيز فراهم است. در هنگام انتخاب دوربين بايد به فاصله كانوني آن توجه كنيد و با توجه به نوع كاربري و نيازتان دوربيني با لنز مناسب را انتخاب كنيد تا بتوانيد در صورت نياز از زوم اپتيكال و زوم ديجيتال استفاده كنيد. در برخي از انواع دوربين هاي مداربسته مانند دوربين هاي باكس امكان تعويض لنز وجود دارد و مي توانيد لنزهاي متفاوتي را براي آن به صورت جداگانه خريداري كنيد.

لنز ثابت

لنز ثابت داراي فاصله كانوني ثابت است. در لنز ثابت امكان زوم اپتيكال و ديجيتال وجود ندارد. اين لنزها بيشتر براي كاربري هاي معمولي مورد استفاده قرار مي گيرد.

لنز متغير

لنزهاي متغير داراي دو فاصله كانوني هستند و زاويه ديد آن ها بين دو بازه متغير خواهد بود. در اين نوع لنز ها امكان زوم وجود دارد و مي توان از دور بر روي سوژه هاي مختلف زوم كرد كه در دو نوع وريفوكال و موتورايز در بازار موجود هستند. در لنزهاي وريفوكال بايد به صورت دستي بر روي سوژه زوم كنيد اما در لنزهاي موتورايز زوم به صورت خودكار انجام مي شود.

نكته

  • هرچه فاصله كانوني لنز دوربين مداربسته بيشتر باشد ميزان بزرگنمايي آن بيشتر است.
  • اگر كيفيت تصاوير براي شما ضروري است تنها روي Optical zoom تمركز كنيد.

نحوه محاسبه زوم اپتيكال

بهتر است هنگام خريد دوربين مداربسته علاوه بر ساير ويژگي هاي دوربين و نوع كاربريتان به ميزان زوم لنز دوربين توجه كنيد. تنها كافي است عدد لنز آن را تقسيم كنيد. عدد بزرگتر تقسيم بر عدد كوچكتر كه ميزان بزرگنمايي لنز را به راحتي به دست بياوريد. به عنوان مثال اگر لنز دوربين مداربسته شما 55-18 باشد بايد 55 را تقسيم بر 18 كنيد كه به صورت تقريبي اين دوربين بزرگنمايي سه برابري خواهد داشت. يكي ديگر از روش هايي كه  مي توانيد ميزان بزرگنمايي لنز دوربين را تشخيص دهيد استفاده از ديتا شيت دوربين مداربسته است. پارامتر X در ديتا شيت ميزان بزرگنمايي دوربين مداربسته را نمايش مي دهد.

مطالب پيشنهادي:

  1. ضبط دوربين مدار بسته در حالت تشخيص حركت / مدت ضبط دوربين مدار بسته
  2. EOC در دوربين مدار بسته
  3. فناوري Digital noise reduction) DNR) در دوربين مداربسته
  4. دوربين مدار بسته وريفوكال

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.